4 februari 2016

Taxi betalen met kredietkaart: opvolging nodig!

 

Om de taxisector te moderniseren nam het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de beslissing om iedere taxi uit te rusten met een digitale taximeter. Het Gewest neemt de kosten voor de aankoop van deze taximeters op zich. In de recent goedgekeurde begroting werd dan ook het nodige bedrag, ongeveer 3 miljoen euro, voorzien.

De oorspronkelijke deadline waarop iedere Brusselse taxi hiermee uitgerust zou moeten zijn, was 1 januari 2016. Deze deadline werd ondertussen vooruitgeschoven naar eind 2016, omdat het een onderdeel is van het aangekondigde nieuwe taxiplan van minister Smet.

Vanaf 1 januari 2016 zouden alle Brusselse taxi’s echter wel al uitgerust moeten zijn met een lezer voor kredietkaarten. Dit werd al door de vorige minister van Mobiliteit,  Brigitte Grouwels, beslist. Deze beslissing verscheen ondertussen in het staatsblad en heeft dus kracht van wet. Met andere woorden, vanaf 1 januari 2016 moet het in alle Brusselse taxi’s mogelijk zijn om met een kredietkaart te betalen.

 

De taxisector is voorstander van de kredietkaartlezers, maar riep op om ook hier een uitstel voor te verlenen. De minister gaat hier echter niet op in en roept klanten die hun taxirit niet met een kredietkaart kunnen betalen op om een klacht in te dienen bij Brussel Mobiliteit. Taxibestuurders die niet over een kredietkaartlezer beschikken, lopen het risico op een sanctie. Bij een eerste vaststelling gaat het om een waarschuwing en een deadline waartegen de taxi wel uitgerust moet zijn met een kredietkaartlezer. Bij een tweede vaststelling volgt een schorsing van de taxivergunning. Bij meerdere vaststellingen kan zelfs een intrekking van de vergunning volgen.

Delva: “Een taxirit ten allen tijden kunnen betalen met een kredietkaart is bijzonder handig, voor zowel Brusselaars als toeristen. Het is ook een goede zaak voor de taxisector zelf. Het succes van Uber is immers voor een deel hierdoor te verklaren: een Uberrit kan je alleen maar met een kredietkaart betalen. Geen gedoe dus met kleingeld, of een gebrek aan wisselgeld. Het is dan ook hoog tijd dat de Brusselse taxisector hierin mee gaat.”

Dit persbericht werd eveneens opgenomen op Brusselnieuws.

 

 

Wie is Paul?

Paul Delva

Fractieleider CD&V Brussels Parlement
Raadslid Vlaamse Gemeenschapscommissie

Lombardstraat 57
1000 Brussel 

pdelva@bruparl.irisnet.be
+32 2 549 64 50

Twitter

Volg je me ook via sociale media?