"Ik vind dat we hier echt een prioriteit van moeten maken en de pakkans moeten verhogen", aldus Brussels parlementslid Paul Delva (CD&V). "Uiteindelijk komt de rekening van deze fraude bij de gebruikers terecht die wel betalen en bij de Brusselaar in het algemeen."

MIVB-cijfers veel lager

De cijfers komen uit een enquête bij reizigers. "Tijdens onze ticketcontroles stellen we vast dat ongeveer 3,54% van de reizigers geen geldig ticket heeft", zegt An Van hamme van de MIVB. "Maar we vermoeden dat dit cijfer in de praktijk veel hoger ligt. Daarom nemen we zelf enquêtes af bij reizigers waarin we vragen of ze af en toe zwart rijden."

De cijfers waar Smet het over heeft komen ook uit een enquête, maar die werd niet georganiseerd door de MIVB. "Wij hebben de cijfers van de minister zelf nog niet kunnen inkijken", aldus Van hamme. "Uit onze eigen enquêtes blijkt dat 12,74 procent van de reizigers wel eens zwart rijdt."

Zwartrijden bestrijden

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet heeft ondertussen aan de MIVB gevraagd om de strijd tegen zwartrijders op te voeren. De MIVB is ook net een campagne gestart onder de slogan "Geen excuses, gewoon valideren". Posters op het openbaar vervoer en een website moeten de gebruiker sensibiliseren.

bron: Brusselnieuws.be (Nico Cardone)