13 mei 2016

Allen terug katholiek?

 

Zelden iemand zoveel nagels met koppen weten slaan als Didier Pollefeyt, de vicerector onderwijs aan de KU Leuven (DS 12 mei). Over het gepolariseerde debat naar aanleiding van de katholieke dialoogscholen stelt hij dat de storm van kritiek er kwam door de manier waarop het voorstel werden 'geïslamiseerd'. En hij vraagt zich af 'wat de N-VA onder katholiek verstaat. Dat lijkt voor die partij een synoniem voor anti-islam'.

Sommigen die decennialang geloof en christendom verketterd hebben, beginnen er nu mee te dwepen. Niet dat

ik ze morgen opnieuw in de mis verwacht. Ze gebruiken het christendom als een instrument om 'onze identiteit' scherp te stellen. Op die manier wordt het geloof geïnstrumentaliseerd om een groots wij-zijverhaal op te zetten. Anders gesteld, het geloof en christendom worden het slachtoffer van goedkope recuperatie en ingezet voor een ruimer verhaal waar - o ironie - nogal wat gelovigen zich niet in herkennen.

Zo krijgt het christendom ongevraagd nieuwe 'ambassadeurs'. Ambassadeurs die scherpe en intolerante meningen verkondigen, die een grote potpourri maken van geloof, cultuur, traditie, geschiedenis en identiteit. Maar voor velen die écht begaan zijn met het christendom in en buiten onze contreien, smaakt de potpourri bitter of zuur.

Desalniettemin. Aan allen die vandaag onze 'christelijke identiteit' zo graag

in de markt zetten: welkom, elke zondag in uw parochiekerk. Verwacht er echter geen ongenuanceerde of opruiende taal, of polariserende oneliners. Wel een uitgestoken hand naar eenieder die - samen met vele anderen - wil werken aan een tolerante, open samenleving. Vanuit een oprechte, christelijke inspiratie.

Paul Delva - DS 13/05/2016

 

Wie is Paul?

Paul Delva

Fractieleider CD&V Brussels Parlement
Raadslid Vlaamse Gemeenschapscommissie

Lombardstraat 57
1000 Brussel 

pdelva@bruparl.irisnet.be
+32 2 549 64 50

Twitter

Volg je me ook via sociale media?